50 éves a Satisfaction

2015. május 06. 20:28 - Angus Yang

A rockzene egyik meghatározó dalát ötven évvel ezelőtt írta meg Mick Jagger és Keith Richards, miután Keith szó szerint megálmodta a szám alapötletét. Rövid megemlékezés a 'Satisfaction' születéséről.

rstongue.jpg

Egy egyszerű, de elég pofátlan gitár riffel indul a dal, előrevetítve, hogy mi is fog következni. A riff megálmodója Keith Richards a Rolling Stone magazinban így emlékezett vissza az ötlet születéséről: ' Az ágyam mellett volt egy magnó és egy akusztikus gitár. Az éjszaka közepén felébredtem, de csak ennyire emlékszem. Reggel láttam, hogy a szalag a végéig futott, ezért visszatekertem, hogy meghallgassam.  Harminc másodpercig a gitározásomat hallottam, da-da da-da-da da-da, I can't get no satisfaction... utána már csak a horkolásom hallatszik.'

A Rolling Stones éppen harmadik amerikai turnéjának közepén tartott, Mick Jagger pedig Richards-tól átvéve a szám címének ötletét - amelyet Muddy Waters "I can't be satisfied" című blues-a ihletett - egy floridai szálloda medencéjének partján tíz perc alatt megírta a szöveget. " Az akkori világnézetemet írtam le. Fiatalkori lázadásomat az amerikai életforma ellen, az állandó reklámok, a mindenhol ott lévő gátak ellen." mondta Jagger a dal szövegéről a RS magazinnak.

Néhány nappal később felvették a dalt a chicagói Chess stúdióban, de a próbálkozás nem hozott sikert, a számnak country jellege lett. Pár nappal később, Hollywoodban, az RCA stúdióban Keith Richardsnak  támadt egy mentő ötlete. Előkapta frissen szerzett Gibson Maestro Fuzz-tone torzító pedálját és ezen keresztül szólaltatta meg gitárját, eredetileg azzal a szándékkal, hogy a később feljátszandó fúvós szólamot helyettesítse. Előtte nem igazán próbálta senki ezt a hangzást és a dolog olyan izgalmasra sikeredett, hogy menedzserük tanácsára meghagyták a gitársávot, ahogy volt. 

Június 6-án kislemezen jelent meg a dal, nem kis felfordulást keltve szexuális célzatú harmadik versszakával, valamint az angol tanárokat kiakasztó kettős tagadással a szám címében. A fiatalokat ez viszont nem érdekelte és a Satisfaction négy hétig vezette a Billboard Hot 100 slágerlistát.

Az eredeti verzió helyett mi egy 1981-es amerikai turnén rögzített koncert-változattal emlékezünk a nálunk csak   'Getno'-ként elhíresült szám születéséről.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása