A Metallicáé a leghangosabb album

2015. április 28. 09:04 - Angus Yang

Egy angol hangmérnök megvizsgált néhány ismert albumot a hangerősség és dinamika szempontjából. Az eredmény szerint a valaha megjelent leghangosabb lemez a Metallica 2008-as Death Magnetic albuma. A lista alapján ugyanakkor Taylor Swift nagyobbat dörren a  Motörheadnél. Mi ennek az értelme?

bobrockmetallica_l.jpg

Nem untatnánk az olvasót a decibelek, dinamikasáv és a komplett fizikai háttér ismertetésével, a lényeg, hogy a lemezeken hallható anyag hangereje meghatározható és egy mérőszámmal jellemezhető. Ez alapján a mérőszám alapján készített egy listát Ian Shepherd, angol hangmérnök, aki különböző produkciók hanganyagának maszterizálására szakosodott.

A listán látható, hogy a Metallica 'Death Magnetic' albuma DR3-as értékkel minden idők leghangosabb albuma, a banda '91-es 'Fekete Albuma' ugyanakkor csak DR11-es. A 'leghalkabb' lemez a Dire Straits 'Brothers in Arms' című lemeze. A 'hangerő háború' oka egyszerű, a bandák így (is) szerettek volna kitűnni a többi előadó közül. Ian Shepherd szerint mára ez a harc értelmét veszítette, ugyanis a különböző tartalomszolgáltatók különös gondot fordítanak arra, hogy a kiegyenlítsék a zeneszámok közötti differenciát. Magyarul a youtube-on kb. ugyanolyan hangerővel szólal meg a Slayer, mint Mike Oldfield. Sőt, ahogy a táblázatból is kitűnik, a nagyobb hangerő együtt jár a dinamika csökkenésével, ami így szegényesebb élményt eredményez a hallgatónak.

dinamika_1.jpg

 

        Forrás: http://productionadvice.co.uk/

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása