Ritka Nirvana fotók kerültek elő

2015. május 29. 09:21 - Angus Yang

Nehéz lenne olyan zenerajongót találni, aki nem mondja azonnal a megfejtést a Nirvana Nevermind című lemezének borítója láttán. A víz alatt úszó meztelen baba képe mára a rock történelmének részévé vált. A texasi Modern Rock Gallery jóvoltából most eddig nem látott, a fotózáson készült képek kerültek a nyilvánosság elé.

rs_1024x695-150513133009-1024_kirk-weddle-6_cm_51315.jpg

A világszerte összesen 26 millió példányban elkelt lemez borítójához a fotókat Kirk Weddle fotográfus készítette, aki egyik szekrényében bukkant rá nemrég az elfeledett képekre, amiket persze most jó pénzért meg is lehet vásárolni tőle. A fényképész így emlékezett vissza a fotózás napjára: ' Nem volt valami kellemes nap, felhős volt az idő, a medence nem volt a legjobb állapotban, a zenekar fáradt volt, Kurt Cobain késett pár órát. Nem sokkal később le is feküdt aludni, mellé tettük a gitárját és betakartuk. Lehet, hogy nem volt a legjobb ötlet egy turnézó zenekart korán reggel fotózni. Ennek ellenére az eredmény magáért beszél.'

A borító ötlete Kurt Cobaintól származik, aki korábban a tv-ben egy, a vízben szülésről készült dokumentumfilmet látott. Robert Fisher aki a zenekar lemezkiadójának, a Geffen Records-nak volt a művészeti igazgatója, megpróbált ilyen témájú fényképeket beszerezni, de végül úgy döntöttek, hogy maguk készítik el a fotókat. 

A vízben úszó baba Spencer Elden az album megjelenésének 20. évfordulója alkalmából, immár rövidnadrágban ismét a víz alá merült. Mint elmondta, apja ismerte az egyik fotóst, így került a projektbe. Tiszteletdíjat nem kapott és nem kap a mai napig semmiféle 'royalty-t', de számára mindennél fontosabb, hogy korosztályának egyik legfontosabb zenekarával kerülhetett közeli kapcsolatba. Ő már örökre a Nirvana-baba marad, társaságban is mindig így mutatják be.

nevsplit.jpg

Íme egy kis ízelítő a most előkerült, eddig nem látott fotókból

 

 forrás:  Texas Modern Rock Gallery, Rolling Stone magazin

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása