(R)EVOLÚCIÓ - ROCKSZTÁROK ÉLETE ZANSÁSÍTVA, KÉPEKKEL

2015. február 24. 09:52 - Angus Yang

  Ozzy, Hendrix, Lemmy, Angus Young, Steven Tyler. Rocksztárok élete zanzásítva, képekkel.                                                   

 

keszozzy.jpg

 

Ozzy nevét mindenki ismeri, ha a Black Sabbath-tal megjelent műfajteremtő lemezeiről, vagy szólókarrierjéből nem is,  de a 'The Osbournes' című hírhedt valóságshowból biztosan.

Az angliai Birminghamben született, 5 testvérével nőtt fel szerény körülmények között, egy kétszobás lakásban. Az Ozzy becenevet még az iskolában kapta.1967-ben társaival néhány sikertelen kezdeti szárnypróbálgatás után megalapította a Black Sabbath-ot. A zenekar rövid idő alatt befutott, második albumukból már 4 millió darab kelt el. Ozzy egy életre búcsút intett a szegénységnek.

 2010-es budapesti koncertjén a magyar közönség élőben győződhetett meg arról, hogy létezik  egy olyan DNS összetétel, amely révén egy 40 évig tartó házibuli után is képes az ember egy kétórás koncert erejéig 'összeállni' és azt kőkeményen végignyomni.  Azzal a 40 évvel kapcsolatban azért a szakemberek határozottan javasolják, hogy 'Don't try this at home'.                                                                  

  

kesz2angus.jpg
                                                      

Sokan mondták, írták már, hogy az AC/DC 40 éve ugyanazt az egy számot nyomja az összes lemezén, de hát van is rá igény rendesen, ezt arany- és platinalemezek sora, teltházas stadion-turnék igazolják.

 Angus Young a zenekar hajtómotorja Skóciában született, ám a szülők döntése nyomán a család rövidesen Ausztráliába emigrált. Angusnak nem tartozott kedvenc tartózkodási helyei közé az iskola, ahonnan rövidesen ki is bukott. Talán innen jött a kézenfekvő ötlet, hogy a zenekar fellépései során iskolai egyenruhában lépjen színpadra. A dolog annyira bevált, hogy mára már védjegynek számít. Az előző bekezdés főhősével ellentétben Angus az évek folyamán tudatmódosítónak kizárólag tejet és temérdek mennyiségű csokit vitt be koncertek előtt, után, meg csak úgy. Már az iskoláskori képén is látszik, hogy Gibson SG gitárja mellett a lebiggyesztett szája a fő kifejező eszköze. 

 

keszlemmy.jpg                                                                        

Eredeti nevén  Lemmy Kilmister, szintén nem ma kezdte. Tízenévesen látta élőben a  Beatles-t még a kezdetekkor a Cavern klubban, dolgozott Jimi Hendrix mellett roadként, tanítgatta Sid Vicious-t basszusgitározni és nem mellesleg megalapította a Motörhead-et.  A zenekar a mai napig kitart senkihez nem hasonlítható zenei stílusa mellett, a trendek követése nem az ő asztaluk.

 Mára  a banda a műfaj egyik dinoszauruszává vált, LEMMY-t pedig sok ismert zenész a példaképeként emlegeti.A képek alapján biztosak lehetünk benne, hogy pl. JUSTIN BIEBER biztosan NEM és ez így van rendjén. Lemmy elmondása szerint több, mint 1000 nővel volt kapcsolata, tehát fel a fejjel fiúk, nem a külső számít, ha egy menő rockzenekarban nyomod. 

                                                   

kesztyler.jpg                                                              

  Steven Tyler a komolyzenéhez erősen kötődő családba született. Apja zongoratanár, ő maga pedig az iskola kórusában énekelt. 16 évesen váltott, beszerezte első dobcuccát és nemsokára, még az Aerosmith megalakulása előtt megírta a Dream On-t .  Rövidesen megalakította első zenekarát, ahol dobosként kezdte, majd énekesi posztra váltott.

Az amerikai Mick Jagger-nek is elkönyvelt Aerosmith-énekes bizonyára fej-fej mellett végezne említett angol kollégájával a ' KINEK VOLT TÖBB CSAJA,  A SZO...ÁS IS BELESZÁMÍT' versenyen és már iskolás korában gyúrt a feladatra.  Az utóbbi években a zenekar körül felerősödő balhéhullámok ellenére Tyler és bandája manapság is könnyedén tölt meg stadionokat. Aki ott volt '93-ban a Budapest Sportcsarnokban (akkor így hívták) a Get a Grip turné magyarországi állomásán, az elmondhatja magáról, hogy tudja milyen egy igazi, hamisítatlan rock 'n roll koncert.

             

keszhendrix.jpg                                                                 

Hendrix gyerekkora igazán nehéz volt, apja a seregben szolgált, gyakran költöztek, anyja még Jimi gyerekkorában meghalt. Apja szigorára jellemző, hogy nem volt hajlandó még egy olcsó gitárt sem venni fiának, úgyhogy a gyerek egy rossz seprűvel járt iskolába, amit nem lehetett tőle elvenni, az volt az ő 'gitárja'. 15 évesen évesen vette meg első hangszerét, 5 dolcsiért. Ezen minden nap órákig gyakorolt, a rádióban hallható blues felvételek inspirálták leginkább. Rövidesen megalapította első zenekarát.

Pályája nehezen indult, kocsma- és stúdiózenészként játszott évekig, de az áttörés nem jött.  Azután Chas Chandler az Animals basszusgitárosa meglátta benne a csodát és Londonba vitte, ahol a mély vízbe dobta.  Jimi egy menő klubban játszott esténként.  Előadásmódjának hamar híre ment és az egyik elkövetkező bulin a nézőtéren már ott ült az angol zenei élet teljes elitje, a komplett  Beatles, a Rolling Stones, Eric Clapton, Jeff Beck és a többiek.  Elég, ha annyit mondunk, hogy néhány hét múlva Paul Mccartney a lakásában rendezett házibulin személyesen maga gyújtotta meg Hendrixnek a füves cigit.  A többi történelem.. sajnos meglehetősen rövid, cirka három év. 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása