Ünnepel az AC/DC: Angus Young 60 éves - videó

2015. március 31. 17:44 - Angus Yang

60 évvel ezelőtt, 1955 március 31-én született az AC/DC emblematikus gitárosa. Mi rendhagyó módon  tisztelgünk a zenekar egyik alapítója, motorja, a színpadon folyamatosan pörgő, szólózás közben kacsajárással haladó, vagy hátán pörgő Angus Young előtt. Először egy ritka videót mutatunk be, melyben tesójával együtt akusztikus gitáron játszik, majd néhány kevéssé ismert tényt ismertetünk pályafutásából.

angus_young_by_tovmauzer-d5aupae.png

 

 

Íme a videó, mely egy 2003-as Howard Stern show-ban mutatja Angus-ékat. A Young testvérek és énekesük, Brian Johnson a híres DJ vendégei voltak akinek egyébként életrajzi filmjében is szerepeltek. Howard Stern  Brian tiltakozására, miszerint még csak reggel 9 óra van, azt válaszolta, hogy nem érdekli, nyomják csak. Nyomták.. méghozzá akusztikus gitárokon!

 

Most pedig néhány tény  Angus Young-ról, amivel talán csak a fanatikusabb AC/DC rajongók vannak tisztában.

Még mindig megvan neki legelső Gibson SG gitárja és rendszeresen használja is.

A fiatal Angus 16 évesen, Sidney-ben lévő házuktól nem messze, egy hangszerboltban vásárolta első gitárját, amely a mai napig egyik kedvence, rendszeresen használja koncertjeiken. " Azt hiszem az ördögszarvakra emlékeztető formája fogott meg " mondta.

Az AC/DC előtti munkahelye jó felkészülés volt a banda 'erkölcstelen' dalszövegeihez.

Angus, miután 15 évesen félbehagyta az iskolát,  egy Ribald című, férfiaknak szóló magazinnál dolgozott betűszedőként. Testvére Malcolm, eközben egy melltartókat gyártó üzemben tartotta karban a varrógépeket. 

Nővérének,  Margaretnek nem csak az iskolás egyenruhát, mint fellépő ruha ötletét köszönheti, hanem valami sokkal fontosabbat.

Margaret egy porszívón látta meg az AC/DC feliratot, ezután vetette fel fivéreinek az ötletet, mint zenekar nevet. A Young testvéreknek megtetszett a gondolat, mert erőt, elektromosságot sugallt. 

Angus nagy Louis Armstrong rajongó

A Guitar magazinnak adott '92-es interjúban így beszél a dzsessztrombitásról: " Minden idők egyik legnagyobb muzsikusa. Gyerekként egyszer ott voltam egy koncertjén, a mai napig hatással van rám. Imádom a régi lemezeit hallgatni, hihetetlen aurájuk van, pedig akkor a stúdió technika még sehol sem volt."

A szólózást munkája legkönnyebb részének tekinti.

Így nyilatkozott szerepéről az AC/DC-ben: " Malcolmnak közelébe sem érek gitározás tekintetében, ő viszont pótolhatna engem. Nem nagy dolog a szólózás. Több emberrel együtt zenélni úgy, hogy az pontos legyen, na az a nehéz. Amikor 4 hangszer pontosan egyszerre szólal meg. Ez csak nagyon keveseknek megy.  (Megjegyezzük, hogy azért a legnevesebb gitárosok is elismerik, hogy bizony Angus szólóit szinte lehetetlen egy az egyben lejátszani) 

Teljesen megrémült, amikor Malcolm annak idején felkérte, hogy lépjen be a bandába.

"Nem játszottunk előtte soha együtt, még otthon sem. Ő éppen a magnójával bíbelődött, gitárszólamait hallgatta vissza, eközben én a másik szobában Jimi Hendrixnek képzeltem magam, őt utánozva. Amikor bementem hozzá, odavetette, hogy menjek el a próbatermükbe és gyakoroljunk együtt. Teljesen meghökkentem.

Gitár-riffjei segítettek a panamai diktátor, Noriega elfogásában.

A '89-es panamai invázió során az amerikaiak a Noriega menedékéül szolgáló épületet hangos rockzenével 'bombázták', olyanokkal, mint pl. a Hells Bells, vagy a Highway to Hell. A közismerten operarajongó Noriega nem sokáig bírta. A siker miatt a módszert a mai napig alkalmazzák.

Mindig tiszta maradt, no alkohol, no drogok.

Miközben Bon Scott és Malcolm köztudottan szívesen vette ki a részét a keményebb bulizásból, Angus beérte forrócsokival, kávéval, vagy csokoládéval. Míg Malcolm néha akkora Jack Daniels-es üveget cipelt magával, ami nagyobb volt, mint ő maga, Angus tejesüveget hordott magánál.

A Back in Black album készítése közben legjobb barátja Keith Emerson volt az ELP-ből.

Bon Scott halála után az AC/DC a Bahamákra utazott, hogy kiheverje a tragédiát és nekikezdjen egy új lemez felvételeinek. Emerson, aki ekkor Nasssauban élt, sokat segített nekik a mentális felépülésben. " Eljártunk horgászni a csónakommal. Ez izgalmas volt nekik, hamar megszerették és segített nekik a megnyugvásban, hogy elkezdhessék aztán a lemezt" nyilatkozta a billentyűs.

Angus biztos benne, hogy mindig is az iskolás egyenruhában fog színpadra lépni

A Guitar magazinnak adott interjú során mondta: " A mostani fiatal zenekarokban a srácok úgy öltözködnek, mintha ellopták volna a ruhát az anyjuk szekrényéből. Ha ezt divatosnak nevezzük, akkor az én öltözködésemre azt mondhatjuk, hogy klasszikus." 

Happy Birthday Angus, We Salute You!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása